Fenntartható, hosszú távú befektetés a SolarEdge és a Canadian Solar termékeivel

„A SolarEdge és Canadian Solar elemekből álló rendszer életem egyik legjobb befektetése volt családi, pénzügyi és környezettudatossági szempontból is. 10-ből 10 pontot érdemel.”

A magas villanyszámlák és a környezetvédelem előtérbe kerülése miatt egyre több háztartás vált napenergiára. A PV (fotovillamos ) rendszer telepítésével jelentősen csökkenthetőek a kiadások, miközben folyamatosan biztosított az áramszolgáltatás. Az alábbi esettanulmányban egyik partnerünk, a SunSay Energy által telepített PV-rendszert mutatjuk be.

Telepítés lakossági használatra az ukrajnai Plyuty településen

A Kijevtől 40 km-re lévő Plyuty településen élő Bogdan azzal a kéréssel kereste meg a SunSay csapatát, hogy építsenek neki egy PV-rendszert. Az ügyfél házára mindössze 5 nap alatt fel is került a rendszer. Bogdan három szempontot figyelembe véve döntött a PV-rendszer telepítése mellett: 

  • A napenergia-előállítás egyrészt költséghatékony, másrészt hosszú távon éves jövedelmét is kiegészítheti vele. 
  • Ukrajnában nem csak a napelemek ára csökkent jelentősen, de a gazdaságilag megalapozott, hosszú távú beruházásokat élénkítő adóterhek mértéke is.

Bogdan részese akart lenni az energiarendszer átalakítását középpontba helyező globális trendnek: ő is azok közé a lelkiismeretes emberek közé tartozik, akik – akár erkölcsi, akár csak pénzügyi okból – aktívan szeretnének változást hozni az energiapazarlás csökkentésével és fontosnak tartják környezetünk védelmét.

Az alábbi egységek kerültek felszerelésre:

  • Napelemek: Canadian Solar 310 W mono
  • Optimalizálók: SolarEdge P700
  • Inverter: SolarEdge 27.6 K

Termeljen villamos energiát a leghatékonyabb módon

„Nem találok elfogadható indokot arra, hogy miért ne telepítsek egy olyan PV-rendszert, mint a SolarEdge. Ezt nem csak a megfizethető ár és az extra jövedelem miatt gondolom így, de a könnyű telepítés és az egyszerű használat miatt is.” – A SunSay vezérigazgatója & alapítója

Földünk védelme mellett néhány egyszerű mérőszámot is érdemes figyelembe vennünk. Egy 28,2 kWp teljesítményű rendszer telepítésével Bogdan átlagosan évi akár 35 000 kWh energiatermeléssel is kalkulálhat, ami évi 4.300$ plusz bevételt jelentene számára (a zöld adó mértékétől függően).

Canadian Solar

Ahogy a SunSay fogalmazott: „A Canadian Solar panelek minősítése magáért beszél.”

A Canadian Solar rendszeresen szerepel az első osztályú napelemgyártók top 5-ös listáján, amely jól jelzi, hogy egy nemzetközileg is elismert beszállítóról beszélünk. Paneljeik nem csak kiváló minősítésűek, de megfizethetőek és remek ár-éték aránnyal bírnak.

SolarEdge

„Mióta SolarEdge rendszerem van, nem tartok a hóeséstől, a szennyeződésektől, a törmelékektől és a leárnyékolástól.”

Egy átlagos PV-rendszernél a gyengébben teljesítő vagy sérül panel az egész rendszer teljesítményére hatással van. SolarEdge optimalizálók használatával ezt könnyen kiküszöbölheti, ugyanis minden panelen biztosított a maximális energia-előállítást, és az energiaveszteség egészen elhanyagolható.

A paneleket a legbonyolultabb tetőre és felületre is könnyű felszerelni. A SolarEdge-nek köszönhetően a panelek ideálisan elrendezhetőek, a tető minden négyzetcentiméterét hatékonyan tudja használni, ezáltal a napelemes rendszer kimagasló teljesítményre lesz képes.

SolarEdge monitoring rendszer

„A megtermelt energia mennyiségét okostelefonon vagy számítógépen is ellenőrizhetem.”

A SolarEdge-hez egy mobiltelefonról, asztali gépről és más hordozható eszközről is elérhető, valós idejű monitoring platform tartozik, amely rendkívül egyszerűen használható és teljesen ingyenes. A monitoring rendszer folyamatosan nyomon követi minden egyes napelemes panel hatékonyságát és produktivitását.

Napi energiatermelés panelenként

Miután csatlakoztatta a SolarEdge invertert az internetre, a berendezés továbbítja a rendszeradatokat az ingyenes felügyeleti platformra, amely megjeleníti és nyomon követi a rendszer minden egyes paneljének teljesítményét. Ennek a funkciónak köszönhetően könnyen be tudja azonosítani a gyengébb teljesítményt produkáló, javításra szoruló paneleket.

A rendszer napokra lebontott energiatermelése, 2020. február

A rendszer napi energiatermelése 2020. március 16-án

Karbantartás & Biztonság

A SolarEdge technológia nem csak hatékony teljesítményre képes, de az esetleges kockázatokat is minimalizálja. A SolarEdge beépített biztonsági modulja, a SafeDC csökkenti az áramütés kockázatát karbantartás vagy tűzveszély esetén. A SolarEdge hosszú garanciaidőt is kínál: a teljesítmény-optimalizálókra 25, az inverterekre 12 év garancia jár.

Bármilyen hálózati, kábeles vagy egyéb műszaki probléma esetén a SafeDC modul automatikusan bekapcsol, és az egyes napelemek feszültségét 1 Voltra korlátozva az egész rendszert „biztonságos üzemmódba” helyezi. Ezáltal megvédheti invertereit, a tűzoltókat, és nem utolsósorban otthonát és családtagjait.

Befektetés a jövőbe

A mindössze 6 éves megtérülési idővel büszkélkedhető rendszer már önmagában is költséghatékony befektetést jelent a jövőre nézve, amely folyamatos energiaellátást biztosít. Sokkal több előnye van egy csúcstechnológiás, komplex rendszerbe befektetni (szemben az olcsóbb, de hosszú távon kevésbé hatékony rendszerekkel). Ha részletesebben szeretne tájékozódni a hagyományos és a SolarEdge rendszerek költsége közötti különbségről, olvassa el az LCOE indikátorról szóló cikkünket.

Az energiatermelés áttekintő táblázata, 2020. március 16.

Bulgária

Colombia

Csehország
Jordánia
Lengyelország
Magyarország
Marokkó

Nemzetközi

Németország

Románia

Ukrajna