Mi a legjobb módszer az elektromos autó töltésre?

Az elektromos autók manapság egyre elterjedtebbek, de mégis hogyan, mivel, milyen gyorsan lehet őket tölteni? Számos módszer és kivitel létezik erre a célra.

Első módszer - konnektoros töltés

Az első megoldás a sima 230V-os fali konnektoros töltés. Ilyenkor az elektromos autót közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakoztatjuk. Ez a megoldás manapság már teljesen eltűnt, mivel lassú és veszélyes, mivel a töltő nem kommunikál az autóval. 2 kW (8 A) a maximális töltési sebesség, amivel a mai járműveket 40-60 óra lenne feltölteni.

Második módszer - EVSE

Az EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment) egy kis doboz a kábelen, amely egyenirányítóként és biztosítékként funkcionál. A gyártók általában alap tartozékként adják az új autókhoz, ezáltal biztosítva a töltést otthon. Ez sem egy gyors megoldás, mindössze 2,3 kW (10 A) a maximális töltési sebessége, viszont lényegesen biztonságosabb az első módszernél, mivel beépített védelemmel rendelkezik. A töltési idő átlagosan 14-16 óra.

Harmadik módszer - Fali gyorstöltők, töltőpontok

Ez az optimális megoldás az otthoni töltéshez. Ilyen megoldást kínál a  SolaX, vagy a Fronius is. Mint az első kettő, ennek a bemenete is AC, viszont ezek leggyakrabban már háromfázisú töltők (léteznek ezekből is egyfázisú kivitelek). Ezek az eszközök minden esetben fixen vannak bekötve a hálózatra. Ezek a töltők már a köztéri töltésben is megjelennek. Bevásárlóközpontok, irodaházak kedvelt, gyakori töltői, mert nem szükséges felszereléséhez bonyolult hálózatfejlesztés, vagy költséges egyéb előkészület. Kétféle kivitelben érhetőek el:

      • Fixen rögzített kábeles kivitel
      • Kábel nélküli kivitel, csak aljzattal

A csak aljzatos kivitel előnye, hogy gyorsan tudjuk használni saját kabelünket mindenhol, ugyanis egész Európában szabványosítva van az AC gyorstöltők foglalata, ami nem más, mint a Type 2 (IEC 62196). Régebbi (2015 előtti), illetve amerikai autóknál jellemző a Type 1-es foglalat, minden más esetben a leggyakoribb a Type 2. A gyorstöltővel akár 22 kW (3×32 A) töltési sebesség is elérhető. Ennek csak az autóba épített töltésvezérlő szabhat gátat abban az esetben, ha nem támogatja az ilyen magas teljesítményű AC töltést, esetleg nem háromfázisú. A töltési idő 4-9 óra.

Negyedik módszer - DC töltés

Eddig az AC 230-400V-os töltésről volt szó, viszont a DC töltés előnye, hogy nagyfeszültségen, akár 1000 V-on is képesek tölteni 150-400 A áramfelvétellel. Az előzőekkel ellentétben a töltés itt már nem a jármű töltésvezérlőjén keresztül történik, hanem attól egy funkcionálisan eltérő töltésszabályozón keresztül. Ezek nagy, drága és bonyolult berendezések, ezért a háztartásokban egyáltalán nem találhatóak meg, csak és kizárólag közösségi töltőpontok eszközei. Leggyakrabban autópályák, benzinkutak mellett találhatóak. DC villámtöltés esetében soha nem tudunk saját kábelt használni, az mindig rögzítve van a töltő oszlophoz. A kábelek a magas áram miatt nehezek, robosztusak, vastagak. Csatlakozásuk CCS vagy CHAdeMO. Sajnos nem minden autó támogatja ezt a töltési funkciót, legtöbbször ez csak egy opcionális választás, nincs benne az alap modellekben. Ennek a megoldásnak is van néhány hátránya: a magas áramfelvétel miatt az akkumulátorok degradációja jelentősen felgyorsulhat, kapacitása gyorsabban csökkenhet az átlagosnál. Leginkább csak hosszú utak során célszerű ezeket használni, hogy óvjuk a járművünket. A töltési idő mindössze 20-40 perc 80% töltöttségig. A ma használatos akkumulátorok sajátosságai miatt az utolsó 20% nagyjából ugyanennyi időt vesz igénybe, mert a cellák nem képesek ugyanolyan gyorsan töltődni. Az utolsó 20%-ban leginkább a cellák töltöttségének balanszolása zajlik le.

Töltő csatlakozások

AC töltés esetében szinte minden esetben Type 2 csatlakozókat használunk. A Type 1 foglalattal rendelkező autók esetében is van lehetőség Type 1 – Type 2 kábellel való töltésre. DC esetében több megoldás is létezik. A főként Japánban használt CHAdeMO előnye a kétirányú töltés. Ez tehát azt jelenti, hogy a megfelelő infrastruktúrával az autónk akkumulátora el tudja látni akár egy lakás fogyasztását is (Vehicle to Grid). Nissan Leafben találkozhatunk ilyen csatlakozókkal leggyakrabban. A CHAdeMO Japánul annyit tesz, hogy ocha demo ikagadesu ka, vagy magyarul „Egy kis tea?”, amivel a gyors töltésre utalnak. A CHAdeMO mellett minden esetben van egy másik csatlakozási lehetőség is az autón, legtöbbször ez a Type 2. Az Európában használt gyorstöltő csatlakozó a CCS, vagy másik nevén a Combo. Ezek kombinált csatlakozók a Type 2-vel. Kialakításuk hasonlít a Type 2-höz, csak ellátták még kettő nagyáramú csatlakozóval is. Létezik Type 1-es kialakítás is, de ez nem gyakori. A Combo töltők megnevezése Combo1 vagy Combo2 lehet a felső rész foglalatától függően. 

Az elektromos autó töltő piac folyamatosan növekszik és fejlődik. A Solarity portfóliójában Fronius, SolarEdge, SolaX és Wallbox töltők találhatóak. Arra törekszünk, hogy a legjobb lehetőségeket találjuk meg és kínáljuk Önnek és ügyfeleinek. Ha segítségre van szüksége a megfelelő EV töltési megoldás kiválasztásában, forduljon értékesítési képviselőinkhez vagy technikai supporthoz.

Bulgária

Colombia

Csehország
Jordánia
Lengyelország
Magyarország
Marokkó

Nemzetközi

Németország

Románia

Ukrajna