Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni energiatároló rendszer (ESS) vásárlásakor és telepítésekor?

Az energiatároló rendszerek (ESS) célja az energia tárolása és annak igény szerinti szolgáltatása. A technológia mechanikai vagy kémiai elven működik. A mechanikai tárolás leggyakoribb típusa a szivattyús víztározó és a lendkerekes energiatároló, amely rendszerint a nagy erőművek által megtermelt energia tárolására szolgál.

Mechanikai tárolás: szivattyús víztározó, lendkerekes energiatároló
Kémiai tárolás: savas ólomakkumulátorok, lítium-ion akkumulátorok

A megújuló energia évről évre egyre nagyobb részét teszi ki a teljes energiaellátásnak. Az olyan megújuló energiaforrások, mint például a napenergia vagy a szélenergia globális térnyerése által a kémiai tárolás is egyre népszerűbb.

A kémiai alapú ESS-nek jóval nagyobb az energiahatékonysága és több energiát képes tárolni, mint a mechanikus elven működő ESS. Ahogy a megújuló energia egyre több ember számára válik elérhetővé, nő az igény az erős és kompakt ESS-ekre, amelyek ki tudják küszöbölni a megújuló energia hiányosságait, például annak időszakosságát.

A kémiai alapú technológiák, például a savas ólomakkumulátorok már hosszú ideje ismertek, és a piac is széles körben elfogadja. Az újabb technológiának számító lítium-ion akkumulátorokat először csak kisebb eszközökben (mobiltelefonokban és laptopokban) használták, ám manapság már elektromos járművekben és lakossági vagy közüzemi méretű energiatároló rendszerekben is találkozhatunk velük.

Miért érdemes ESS-t használni?

Az energiatároló rendszer drága berendezés, ezért vásárlás előtt alaposan mérlegelni kell a különféle tényezőket. Lakossági felhasználás esetén az alábbi esetekben érdemes beruházni egy ESS-re:

  • Ha a közműhálózatra való csatlakozás nem érhető el, vagy jóval drágább lenne, mint az ESS használata.
  • Ha a közműhálózat jelentősen korlátozza a PV-rendszer energiatermelését, és egy nagyméretű PV-rendszerre lenne szükség a rendszer megbízhatóságának növeléséhez.
  • Ha a háztartása villamosenergia igénye meghaladja a PV-rendszer termelésének több mint 50%-át, és drága az áram.
  • Ha csökkenteni szeretné a dízelgenerátor használatát vagy nem akarja alacsony üzemmódban üzemeltetni a generátort.
  • A csúcsterhelés támogatása az extra költségek elkerülése és a hálózat stabilizálása érdekében. 
  • Az önfogyasztás elősegítése a nappal termelt energia eltárolásával és éjszaka történő visszatáplálásával.
  • Tartalék-erőforrást szeretne hálózati áramkimaradás esetére.

Ezenkívül az ESS-rendszer egyfajta rugalmasságot is kínál a PV-rendszer optimalizálása során, ugyanis az energiafogyasztás az alábbi tényezőktől függ:

  • Időpont (munkanap, hétvége, ünnepnap)
  • Évszak (nyár vagy tél)
  • Az Ön igényei (elektromos autó töltése, külföldi utazás, nyaralás, stb.)

Melyik ESS az ideális választás?

A storage-lab, illusztrációján jól látható, hogy az egyes technológiákat milyen méretű rendszerek esetén szokás alkalmazni. A savas ólomakkumulátorokkal például mindegyik szektorban találkozhatunk – ennek oka a kiforrott technológia, a széleskörű használat és a kedvező ár. A lítium-ion akkumulátorok azonban várhatóan hamar felzárkóznak a savas ólomakkumulátorok mögé és leváltják azokat.

A különféle anyagok előnyei és hátrányai

A különféle akkumulátorok típusainak összehasonlítása megmutatja, hogy mely esetben érdemes az adott technológiát választani. 

  • Savas ólomakkumulátor: alacsony ára és viszonylag jó teljesítménye miatt általában indító akkumulátorként és helyi energiatároló rendszerként használatos. Rövid élettartama miatt azonban az akkumulátor gyakori karbantartást és cserét igényel, ami nehézségeket okozhat. Jó minőségű savas ólomakkumulátort gyárt például a Hoppecke, a Victron és a Newmax.
  • Lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátor (NMC): magas fajlagos energiája miatt elektromos járművekben használják. Csökkenő ára miatt több cég is megkezdte az NMC technológián alapuló energiatároló rendszer gyártását, mint pl. a SolarEdge, a Kokam, a Tesla, az LGchem vagy a Samsung SDI.
  • Lítium-vas-foszfát akkumulátor (LPF): biztonságos működése és az NMC akkumulátorokénál kedvezőbb ára miatt használják energiatárolásra az olyan gyártók, mint például a BYD, a Pylontech, a Solax Triplepower vagy a Sonnen.

Összegzés

Tanácsok befektetőknek és háztulajdonosoknak

  • Mérje fel igényeit: Gondolja végig, hogy jelen helyzetben szüksége van-e ESS-rendszerre. Például ha az áramszolgáltató a nettó fogyasztást méri, akkor nincs szükség ESS-re, hacsak nem biztonsági célból.
  • Tervezzen előre: Ahogy arról már korábban is volt szó, az ESS sokféleképpen használható, de magas ára miatt érdemes előre megtervezni a használatát. Ha mindenképpen szeretne beruházni, de nem biztos benne, hogy mekkora ESS-re lenne szüksége, válasszon egy hibrid invertert intelligens mérővel a SolarEdge storage, a Solax hybrid, a Fronius Gen24 vagy a Huawei kínálatából. Néhány hónap elteltével látni fogja, hogy mennyi energiát fogyasztott, és ennek megfelelően kiválaszthatja az ideális ESS-t.
  • Válasszon megfontoltan: Az ESS egy olyan energiaforrás, amely szakértelmet kíván. Ezenkívül figyelni kell a megfelelő tervezésre, valamint a különféle alkatrészek – különösen az inverter – kompatibilitására. Nem jó ötlet spórolni az ESS-en!

Tanácsok a telepítést végző szakembereknek

Első a biztonság: Mint mindig, a telepítést végző szakemberek, az ügyfelek és a rendszer biztonsága az első.

      • A telepítést végző szakember minden esetben köteles betartani az inverter és az akkumulátor gyártójának utasításait. 
      • A szakembernek a helyszínen és távolról is monitoznia kell az ESS-t. 
      • A telepítést végző szakembernek évente ellenőriznie kell a rendszert.
      • A rendszerben észlelt problémát haladéktalanul ki kell javítani.

Szállítás: Az akkumulátorok, különösen a lítium-ion akkumulátor, veszélyes árunak számít, ezért szállítására különleges feltételek vonatkoznak. A telepítést végző szakembereknek előzetesen ellenőrizniük kell ezeknek a szabályoknak való megfelelést a forgalmazóval vagy a gyártóval. További információkat itt olvashat.

A lejárt élettartamú berendezések elhelyezése: Az akkumulátor élettartama általában rövidebb, mint a rendszer többi eleméé, ezért a telepítést végző szakembernek tisztában kell lennie a leszerelt akkumulátorok elhelyezésének szabályairól. A kémiai alapú akkumulátorok veszélyes vagy mérgező anyagokat is tartalmazhatnak. Az akkumulátorok biztonságos elhelyezésére vonatkozó utasításokat a gyártótól is beszerezheti.

Bulgária

Colombia

Csehország
Jordánia
Lengyelország
Magyarország
Marokkó

Nemzetközi

Németország

Románia

Ukrajna