Amit az első osztályú PV-rendszerek gyártóiról tudni érdemes

A PV-modulgyártási iparágban gyakran szokás emlegetni az első osztályú gyártókat. Ebben a cikkben szót ejtünk az első osztályú gyártók listájáról, ennek a mutatónak a fontosságáról, illetve azokról a további szempontokról is, amelyeket érdemes figyelembe venni a kiváló minőségű, megbízható és csúcstechnológiás PV-rendszereket gyártó cég kiválasztásakor.

Mit jelent az első osztályú gyártók listája?

Az első osztályú gyártók listáján a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) negyedévente kiadott PV-piaci elemzésében felsorolt gyártók szerepelnek megawatt/év-ben kifejezett éves modulkapacitásuk alapján rangsorolva.

A listán szereplő márkákat a BNEF „hitelképesként” jelöli meg, ami azt jelenti, hogy az adott gyártók rendelkeznek saját termékekkel, gyárakkal, és megawattban kifejezhető méretű projektekben vettek részt. Ezenkívül nem folyik ellenük fizetésképtelenségi eljárás és nem küzdenek semmilyen más komoly pénzügyi nehézséggel. A BNEF így definiálja a kategóriát:

„Az első osztályú gyártók listáján olyan gyártók szerepelhetnek, amelyek az elmúlt két év során hat különböző projekthez biztosítottak saját márkájú és saját gyártású terméket, és amely projekteket hat különböző bank (a fejlesztési bankok kivételével) által nyújtott vissztehermentes hitelfinanszírozás keretében valósult meg.”

A projektek követelményei:

  • Nagyobb, mint 1,5MW
  • Nyilvánosan elérhető adatok a helyre, a kapacitásra, a fejlesztőre, a bankra és a modulgyártóra vonatkozóan
  • A pénzügyi problémákkal (pl.: csőd, fizetésképtelenséggel szembeni védelem vagy jelentős fizetéselmaradás) küzdő cégek lekerülnek az első osztályú gyártók listájáról
  • A BNEF nem tesz közzé másod- és harmadosztályú listát

A minőséget garantáló további tényezők

Ahogy azt láthattuk, az első osztályú gyártók listája a hitelképesség, vagyis a cég pénzügyi helyzete alapján kerül összeállításra. Viszont ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a gyártók termékei valóban a csúcstechnológiát képviselik, egyéb tényezőket is érdemes figyelembe venni.

Technológia

A PV-modulokhoz használt technológia folyamatosan és villámgyorsan fejlődik. Évről évre egyre nagyobb teljesítményű és hatékonyságú napelemek kerülnek piacra. A PERC technológiát például már a kifejlesztést követő egy éven belül elkezdték alkalmazni a gyártásban, ami jól mutatja, hogy a gyártóknak milyen gyorsan kell alkalmazkodniuk a változásokhoz. A fejlett technológiát alkalmazó cégek kiváló minőségű, megbízható tanúsítvánnyal ellátott napelemekkel tudnak megjelenni a piacon.

A különféle cellatechnológiák statisztikáiról és jövőbeni szerepükről a VDMA által publikált „Fotovillamos rendszerek technológiája nemzetközi kitekintésben (ITRPV)” című tanulmányban olvashat részletesebben.

Gyártókapacitás

Gyártói szemszögből az egyik legfontosabb mutató a gyártókapacitás. Nem csak azt jelzi, hogy a gyártó képes-e kielégíteni a keresleti igényt, de a cég egészének erejére is utal. Ez a mutató az első osztályú gyártók listájának összeállítása során is kulcsfontosságú.

A top 10 PV-modulgyártó listáját a PV-magazin is közzétette:

Kutatás és fejlesztés

A kutatás-fejlesztés kulcsfontosságú minden olyan gyártó számára, amely piacvezető pozíciót kíván betölteni. A versenyképesség biztosításához érdemes a vállalaton belül külön kutatás-fejlesztéssel foglalkozó osztályt létrehozni.

Van néhány olyan vállalat, amely bár jelentős összegeket költ kutatás-fejlesztésre, mégsem szerepel az első osztályú gyártók listáján (ilyen pl. a SunPower vagy a Hanergy). Ennek az az oka, hogy egyedi gyártású IBC napelemekkel és vékony rétegű technológiával foglalkoznak.

A PVTech cikkéből származó alábbi grafikon azt mutatja, hogy a gyártók 2017-ben mennyit költöttek éves szinten kutatás-fejlesztésre.

Stratégia és vállalati múlt

Az egyes gyártók előnyeitől függően minden említett cégnek megvan a maga stratégiája, amely a technológiában, a kutatás-fejlesztésben és a termékekben is tükröződik. Hosszú élettartama miatt a PV-rendszer kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az adott cég nemzetközi és regionális múltját. Több általunk képviselt gyártó is Fortune500-as besorolású (a világ 500 legnagyobb vállalatának egyike), ezek tőkeerőssége gyakorlatilag kizárja a rizikót.

Árképzés

A napelemek ára általában EUR/kWp-ban vagy $/kWp-ban van megadva. Ez az egyik leggyakrabban használt, de egyben a legfélrevezetőbb mutató is. Hirtelen döntéstől vezérelve akár választhatnánk a legolcsóbb napelemet, de ahogy azt már említettük, nem csak az árcédulán szereplő összeget érdemes figyelembe venni. Végső soron például a Canadian Solar Hiku PV-modulja olcsóbb, mintha egy nem annyira drága, ám kevésbé hatékony megoldás mellett döntenénk. A hatékonyabban működő napelemek ugyanis csökkentik a teljes rendszerköltséget. Erről bővebben is olvashat a „Mit jelent az LCOE-érték?” című cikkünkben.

Service and Support

Végül ejtsünk szót a szerviz és a támogatás fontosságáról. Ezt nem csak vásárlóként, de műszaki szakemberként is érdemes figyelembe venni. Míg a napelemek teljesítményére általában 25 éves garancia jár, a termékgarancia rövidebb, csupán 10-12 éves időszakra szól. A támogatás megléte létfontosságú; a telepítést végző szakember, a forgalmazó és a gyártó közötti kapcsolatot alapvetően meghatározza. Egy jó forgalmazó hatékonyan támogatja a telepítést végző szakembereket, és az esetlegesen fellépő problémák mielőbbi megoldásában is segítséget nyújt.

Összegzés

A BNEF által közzétett lista az első osztályú PV-gyártókról egyértelműen jelzi a listán szereplő cégek hitelképességét. A gyártó kiválasztásakor azonban olyan egyéb szempontokat is érdemes figyelembe venni, mint például a technológia, a gyártókapacitás, a kutatás-fejlesztés, a stratégia, a vállalati múlt, az árképzés, a szerviz és a támogatás. Ezek a tényezők az ügyfelek és a befektetők számára is támpontot nyújtanak a megfelelő gyártó és termék kiválasztásához.

A Solarity-nél valamennyi tényezőt kiértékeltünk, hogy csak a legjobb gyártók legjobb termékeit kínálhassuk ügyfeleinknek. A Solarity szoros partnerségi kapcsolatot ápol a PV-ipar vezető szereplőivel. Bővebb információkért tekintse meg termékeink listáját.

Bulgária

Colombia

Csehország
Jordánia
Lengyelország
Magyarország
Marokkó

Nemzetközi

Németország

Románia

Ukrajna